Wanneer er uitdagingen op je pad komen is het vaak niet zo lastig om aan je onzekerheid toe te geven want dan hoef je in ieder geval de uitdaging niet aan te gaan. Angstiger is het om de andere route te nemen, die waar je een risico neemt en door blijft gaan ondanks de twijfel die je hebt. Wanneer jij deze route wilt volgen en je onzekerheid wit temmen, lees dan de tips!

Herken je onzekerheid

Je kunt je onzekerheid niet de baas worden wanneer je het niet herkent of wanneer je het lastig vindt te erkennen dat het bestaat. Hoe beter je je gedachtenpatronen en verscholen twijfel herkent, des te makkelijker wordt het een plan te maken om ermee om te kunnen gaan.

Doe iets

De beste manier om met je onzekerheid om te gaan is door actie te ondernemen. Vaak is onzekerheid tijdelijk. Wanneer je in de onzekerheid stapt door actie te ondernemen, zal het je helpen deze opzij te zetten. Blijf op je route, volg je plan en vraag om hulp als je die nodig hebt.

Heb vertrouwen dat het goedkomt

Wanneer je erop vertrouwt dat het goed komt betekent dat niet persé dat het goedkomt op de manier waarop jij dat wilt maar op de manier waarop het mag gaan. Het is belangrijk erin te geloven dat er een einde komt aan je onzekerheid. Dat gebeurt wanneer we begrijpen dat wat de uitkomst ook zal zijn, je er wijzer van wordt. Dat wat je ervan zult leren, is de manier om de volgende stap van je reis te kunnen nemen.

Kies je vrienden bewust

De mensen waarmee we onze tijd doorbrengen bepalen onze gedachten, of we ons hiervan nou bewust zijn of niet. Wanneer je je tijd doorbrengt met twijfelaars, bestaat er een kans dat je ook gaat twijfelen. Dus kies je vrienden waar je energie van krijgt en waar je je beter van gaat voelen.

Stop met praten over je doelen

Wanneer je te veel met anderen over je doelen praat en je krijgt hier feedback op, krijgen je hersenen een seintje dat je je doel al bereikt hebt dat je er vervolgens van weerhoudt om actie te ondernemen.

Anticipeer op uitdagingen

Een van de beste manieren om onzekerheid te temmen is door te anticiperen op de uitdagingen die je op je weg tegen kunt komen zodat je er beter op voorbereid bent. Het verkleint de angst en twijfel die op kunnen komen wanneer dingen niet volgens plan verlopen.

Stop met het vragen om bevestiging

Wanneer je verschillende meningen en adviezen van mensen krijgt  kunnen je plannen in de war gestuurd worden doordat je gaat twijfelen. Blijf bij je plan, zoek informatie maar geen bevestiging van anderen.

Heb compassie met jezelf

Vaak hebben we meer compassie met de ander dan met onszelf. Maar wanneer je aardig bent voor jezelf heeft dat een postitieve uitwerking op je. Wees lief voor jezelf en wees je ervan bewust dat het heel normaal is niet perfect te zijn en dat dit hoort bij het mens zijn. Het is belangrijk dat je fouten ziet als mogelijkheid om van te leren zodat je ze voor je persoonlijke groei gebruikt.

Stop met het vinden van uitwegen

Wanneer we ons onzeker voelen, zoeken we naar een manier om ermee om te gaan. Faalangst en zelfs angst voor succes kunnen ervoor zorgen dat je uitwegen gaat zoeken om iets niet te hoeven doen. Stop met het vinden van redenen om het risico te vermijden. Ga ervoor en voor wat er op je pad komt vind je gaandeweg wel een oplossing.

Adem als je je onzeker voelt

Wanneer alles toch fout gaat en je in een aanval van onzekerheid schiet, adem dan diep door naar je buik. Met onze ademhaling kunnen we onze emoties en negativiteit reguleren. Het vermindert stress geeft een kalm gevoel. Je ademhaling is een krachtig wapen tegen onzekerheid.

Heb jij een manier waarop je succesvol je onzekerheid temt? Deel hem hieronder!

Inspiratiebron: powerofpositivity

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.